Kapcsolat

HIBABEJELENTŐ:     06-30/29-30-273
E-mail:                 msgazszerviz@gmail.com

NYITVA:  

HÉTFŐ-PÉNTEK  6:00-20:00

SZOMBAT: 6:00-17:00

VASÁRNAP: ZÁRVA

">Debrecen és 80 km-es körzete

Gázbalesetek:tanulság 2

Megtörtént esetek és tanulságaik 2.

A „barkács” beavatkozások okozta balesetek, legfőképpen gázrobbanások is tanúsították, hogy mennyire „bátrak”, még inkább felelőtlenek egyes gázfogyasztó honpolgáraink. Sajnos a megtörtént és alábbiakban ismertetett esetek még inkább alátámasztják ezt. Feltételezhető minden esetben az a magatartás, hogy „ezt én is meg tudom csinálni”, hisz van hozzá szerszámom, és egyébként is, csak azt a csavart kell ki- és becsavarni, meg valahogy letömíteni, nem kell ehhez gázszerelő!, meg egyébként sincs rá pénzem, így magam megoldom a szerelést. A következmények pedig akár emberéleteket - de súlyos anyagi károkat mindenképpen – követelhetnek. Voltak azonban öngyilkossági szándékú akaratlagos beavatkozások is, amelyekre hiába várunk magyarázatot.

1. ábra

2. ábra

1. eset: gázrobbanás szabálytalan szerelés miatt


Az ingatlan tulajdonosa otthonában tartózkodott a robbanás (1. ábra) bekövetkezésekor. Elmondása szerint nem emlékszik semmire, mert a robbanás pillanatában aludt. A tűzoltóság szakemberei őt az ágyon fekve találták meg. A tűzvizsgáló tájékoztatása szerint az étkezőhelyiségben felszerelt oldalfali kivezetésű konvektor flexibilis gázvezetéke meg volt bontva, mellette szerszámokat találtak, a ½”-os golyóscsap pedig félig nyitva volt. A tulajdonos elmondása szerint a konvektort már egy hete lekötötte a hálózatról, mert el akarta adni, a golyóscsapot pedig elzárta. Az esemény időpontjában a tulajdonos éppen a készülék vevőjét várta.

A gyújtóforrást azonosítani a tűzoltóság nem tudta, csak valószínűsíti, hogy elektromos szikra lehetett. A tüzetes gázszakmai vizsgálat arra is fényt derített, hogy a lakásban más, illegálisan felszerelt gázkészülék is üzemelt. Megállapították, hogy leszerelt konvektor és egy vízmelegítő korábbi felszerelése szabálytalanul terv és engedély nélkül történt.2. eset: gázrobbanás szándékos beavatkozás miatt


A gázrobbanás időpontjában egy személy, a tragédia akaratlagos okozója az épületben tartózkodott. Őt a hálószobában történt nagy erejű robbanás a falhoz vetette, és égési sérüléseket szenvedett. A mentők kiérkezésük után kórházba szállították, de a súlyos sérülés következtében később életét vesztette.

A detonáció a ház utcai és szomszéd felőli falát teljesen kidöntötte, a tetőt leemelte (2. ábra). Az udvar felőli falból a nyílászárók kiszakadtak, gyakorlatilag a ház összedőlt.

 3. ábra  4. ábra

A helyszíni szemle és a mellékelt fényképek alapján megállapítható, hogy a robbanás áldozata a gáztűzhely és a konvektor flexibilis készülékbekötő csövét megbontotta, így a lakás légterébe földgáz került. A rendőrség a helyszíni szemléje és tanúmeghallgatásai alapján megállapította, hogy az ügyfél szándékosan bontotta meg a konvektor és a gáztűzhely flexibilis csatlakozását, öngyilkossági célból (lásd 3. ábra). A robbanáskor egyedül tartózkodott az épületrészben.

5. ábra

3. eset: gázrobbanás a készülék meghibásodása – és az épület átalakításával a készülék-elzáró megközelíthetetlensége – miatt. gázfogyasztó készülék karbantartása?


A helyszíni vizsgálat és a rendelkezésre álló dokumentumok alapján a következőket állapították meg. A lakást és a tűzhelyet korábban 8 évig nem használták. A lakáson belül az előszobában és a konyhában a vezetéket rabic-fallal befalazták a tűzhely előtti készülékelzáró csappal együtt. A gázmérő előtti fogyasztói főelzáró csapkulcsa (4. ábra) hiányzott, így a fogyasztó a fogával próbálta – sikertelenül – elzárni a csapot, mert észlelte, hogy a tűzhely eltört és szétpattant csapjából a gáz szivárog. Ekkor értesítette a tűzoltókat.

A gáztűzhely használata közben a kisláng takarékra állítását követően a kezelőszelep szétesett (5. ábra), a tűzhely belsejében szétáramló gáz a hézagokon keresztül kiáramlott és meggyulladt.

 

4. eset: A fogyasztó akaratlagos beavatkozásával idézte elő a robbanást és a tüzet


A lakószobában lévő konvektor flexibilis tömlőjét a fogyasztói vezetékről lekötötték, a golyóscsapot nyitott állapotban találták. A lakószoba teljesen kiégett. A fogyasztói vezetékről lekötött flexibilis tömlőnél, a nyitott golyóscsapon keresztül a gáz szabadon áramlott a helyiségbe. Valamilyen gyújtóforrás a szobában felgyülemlett gázelegyet belobbantotta.

A vizsgálat során a körülmények szándékosságra utaltak. A tulajdonos a segítségére siető szomszédokat nem engedte be a lakásába. A tűzoltók törték be az ajtót. Az elkövető belehalt sérüléseibe.

 6. ábra  7. ábra

5. eset: A fogyasztó akaratlagos beavatkozásával idézte elő a robbanást


Az esemény bekövetkezését szándékosság, öngyilkossági kísérlete okozta. Tüzetesebb vizsgálat lefolytatása az épület maradványainak (8. ábra) megközelíthetetlensége miatt nem volt lehetséges (a rendőrség ugyanis a helyszínt az épület életveszélyes, összedőlt, romos állapota miatt lezárta).

A robbanás a mérőszekrény melletti tartófalat és a szabadon szerelt csővezetékszakaszt is elmozdította. A gázkiáramlási hely és a gyújtóforrás nem ismert.

8. ábra

6. eset: Egy társasház emeleti lakásában gázrobbanás történt, melynek következtében a 20 éves albérlőt súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba.


A helyszíni szemle – amelyről tanúskodnak a mellékelt képek is - alapján megállapítható volt, hogy a gáztűzhely összekötő flexibilis csövét megbontották, és így került a lakás légterébe a földgáz, mely ismeretlen gyújtóforrástól robbant.
A lakás több helyiségében is a gáztűz és a gázrobbanás nyomai voltak felfedezhetők (9. ábra).
 

A rendelkezésre álló információk alapján feltételezhető, hogy a gáztűzben sérült személy a tűzhely flexibilis csatlakozását szándékosan bontotta meg (10. ábra), aminek következtében a lakótelepi lakásban gáztűz keletkezett.

 9. ábra  10. ábra

7. eset: Amikor az események bekövetkezésének „nem akad gazdája”


A gáztűz áldozatává lett lakásban korábban is albérlő lakott, akinek a főbérlő a lakást üzembe helyezett, működő tűzhellyel adta ki. Közben albérlő-váltásra került sor. Az eset bekövetkezése előtt az újabb albérlőnek a főbérlő úgy adta át a lakást, hogy a golyóscsap zárva volt. A bekötést ekkor azonban külön nem ellenőrizte le, hisz „látszatra” a tűzhely a helyén volt. A szomszédok elmondása alapján azonban az előző albérlőt látták, hogy kiköltözéskor egy tűzhelyet is pakolt a gépkocsira.

A főbérlő elmondása szerint a baleset bekövetkezésekor a helyszínen lévő tűzhely az ő eredeti tűzhelye. Feltételezhető, hogy az előző albérlőnek volt egy korszerűbb (esetleg megszokott) tűzhelye, és amíg ott lakott, addig azt használta. Kiköltözéskor azonban a tűzhely elzáró szerelvényét elzárta, a készüléket lekötötte a fogyasztói vezetékről, és elvitte magával. A főbérlő régi tűzhelyét pedig csak „úgy” visszatolta a helyére (11. ábra), ám nem kötötte (nem köttette rá szakemberrel) a fogyasztói vezetékre. Következésképpen a konyhában lévő golyóscsap utáni vezetékszakasz nem volt bekötve a tűzhelybe (12. ábra). 

Az új albérlő kávét akart főzni. A golyóscsapot kinyitotta, a gyufát meggyújtotta. Ekkor a gáz a helyiségbe (konyhába) áramlott ki, és a gyufától meggyulladt.

11. ábra

A gázszolgáltató szakembereinek helyszínre érkezéskor a Tűzoltóság a tűzet már eloltotta, a tűzhely előtti készülékelzáró csapot elzárta.

Különösebb kommentár talán nem is kell a megtörtént esetek mellé, hisz különösen az utolsó a nemtörődömség mellett nagyfokú felelőtlenségről is tanúbizonyságot szolgáltat.
A bekövetkezett balesetek jelentős része (az itt nem ismertetetteket is beleértve) nagyon is indokolják a csatlakozó vezetékek és fogyasztói (felhasználói) berendezések rendszeres ellenőrzését és karbantartását.